Zachowanie zbiorów z ogrodu

Data : 15 listopada, 2022 Autor: :

Konserwowanie zbiorów z ogrodu to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zapewnienie rodzinie dobrego wyżywienia w chłodniejszych miesiącach. Musisz jednak mieć pewność, że produkty są w najlepszej formie, bez uszkodzeń i zmarszczek. Najlepszym sposobem na zapewnienie, że Twoje zbiory są gotowe do przechowywania jest przechowywanie ich w chłodnym miejscu po zebraniu. Ponadto nie należy myć produktów przed konserwacją, ponieważ mycie może sprzyjać rozwojowi bakterii.

Suszenie na słońcu

Suszenie zbiorów w ogrodzie to doskonały sposób na zachowanie żywności bez obniżenia jej jakości. Proces suszenia owoców i warzyw na słońcu zapobiega ich psuciu się i zachowuje dużą ilość witamin, błonnika i minerałów. Możesz używać suszonych na słońcu owoców i warzyw do zup, płatków śniadaniowych i mieszanek. Te suszone produkty są wolne od chemikaliów i konserwantów. Dodanie trochę wody pomoże suszonym owocom i warzywom nabrać puszystości i zachować ich smak i konsystencję.

Suszenie na słońcu zbiorów z ogrodu wymaga słonecznego, suchego dnia z dobrą cyrkulacją powietrza. Aby zmaksymalizować korzyści płynące z suszenia na słońcu, pokrój owoce i warzywa w cienkie plasterki i umieść je na ruszcie lub innej powierzchni, która pozwoli na cyrkulację powietrza. Niektóre owoce i warzywa mogą potrzebować soku z cytryny, aby zapobiec utlenianiu, podczas gdy inne skorzystają z blanszowania parowego.

Susząc na słońcu swoje ogrodowe zbiory, pamiętaj o przestrzeganiu zalecanych temperatur suszenia i czasu parowania. Temperatura powietrza powinna wynosić co najmniej 90 stopni Fahrenheita podczas całego procesu suszenia. Jeśli temperatura nie będzie utrzymywana na tym poziomie, żywność zacznie się psuć zanim nastąpi odwodnienie. Należy również pamiętać, że suszenie na słońcu trwa długo. Długi czas suszenia spowoduje niedosuszenie produktów, natomiast zbyt krótki czas suszenia może spowodować przesuszenie. Szczególnie narażone na ten problem są zioła.

Przed suszeniem na słońcu swoich ogrodowych zbiorów pamiętaj, aby pokroić produkty na małe kawałki i usunąć wszelkie nasiona. Na przykład, jeśli planujesz suszyć pomidory, pokrój je w cienkie plasterki, ponieważ pozostawione w całości mogłyby zgnić. Ponadto ważne jest, aby przed suszeniem na słońcu usunąć nasiona, aby uniknąć ich zbrązowienia. Przed suszeniem można również posmarować produkty sokiem z cytryny lub czerwonym octem winnym.

Zamrażanie

Zamrażanie zbiorów z ogrodu to świetny sposób na przechowywanie świeżych produktów i cieszenie się nimi przez kolejne miesiące. Ziemniaki, sałata i ogórki nie nadają się do mrożenia, ale prawie wszystko inne można zamrozić. Nie wymaga to wiele czasu ani specjalnego sprzętu, a owoce i warzywa zachowają świeżość przez miesiące, a nawet lata.

Jest kilka rzeczy, o których należy pamiętać podczas zamrażania swoich ogrodowych zbiorów. Niektóre produkty nie zamrażają się zbyt dobrze, więc zachowaj szczególną ostrożność. Ogórki, cebula i jabłka nie są dobrymi kandydatami do mrożenia. Po rozmrożeniu mogą zamienić się w papkę. Z drugiej strony, marchew, szpinak i fasola to świetne opcje do zamrożenia. Można nawet zamrozić brukselkę, jeśli się ją wcześniej przygotuje.

Przed zamrożeniem zbiorów z ogrodu należy usunąć uszkodzone lub chore elementy. Po wykonaniu tych zadań przechowuj produkty w torbach do zamrażania, pojemnikach zamykanych próżniowo lub papierze do zamrażania. Pamiętaj, aby przed zamrożeniem pokroić swoje produkty w podobne rozmiary. Dzięki temu będą one szybciej i skuteczniej zamrażane. W ten sposób będziesz mieć świeższe warzywa kilka miesięcy później.

Zamrażanie warzyw to łatwy i wygodny sposób na przechowywanie ogrodowych zbiorów do późniejszego wykorzystania. Większość roślin ogrodowych dobrze się mrozi, ale niektóre nie. W ten sposób najlepiej przechowuje się ciemną zieleninę i jagody. Mrożenie pozwala również na przetworzenie dużej ilości produktów w krótkim czasie. Proces ten jest znacznie szybszy niż butelkowanie lub puszkowanie, które wymagają gorących pieców i wysokiego ryzyka zepsucia produktów.

Mrożenie w worku siatkowym

Jeśli jesteś gotowy do zamrożenia swoich ogrodowych zbiorów, pierwszym krokiem jest zebranie narzędzi potrzebnych do maksymalnego uproszczenia procesu. Duży garnek i sitko to niezbędne narzędzia. Potrzebny będzie również nóż i deska do krojenia oraz kilka torebek lub pojemników do mrożenia. Po przygotowaniu tych rzeczy, będziesz chciał zająć się myciem i suszeniem produktów. Proces ten zajmuje tylko kilka minut i jest doskonałym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy na rachunkach spożywczych.

Gdy warzywa są już dojrzałe, możesz je zamrozić w siatkowej torbie lub przechowywać w szufladzie zamrażarki. Jeśli chcesz przechowywać dużą ilość swoich zbiorów, możesz zrobić większe partie w workach do zamrażania wielkości kwartału i użyć większego worka siatkowego. Na przykład cebulę najlepiej przechowywać w worku siatkowym, aż będzie gotowa do użycia.

Zamrażanie w worku burlap

Przechowując swoje zbiory ogrodowe, warto pamiętać, że idealne środowisko przechowywania to chłodne, ciemne i lekko wilgotne. Można to osiągnąć w piwnicy lub w piwnicy. Temperatura powinna wynosić od czterdziestu do pięćdziesięciu stopni F, a poziom wilgotności około dwudziestu pięciu do trzydziestu pięciu procent. Kluczem jest utrzymanie spójnego środowiska, aby zapobiec psuciu się żywności.

Podczas gdy mroźne temperatury są szkodliwe dla roślin, nie są one koniecznie śmiertelne. Niektóre odmiany są tolerancyjne na mrozy. Jednak lekki mróz może zabić rośliny, które nie są w stanie wytrzymać zimna. W przypadku roślin wrażliwych na zimno, przykrycie ich starym prześcieradłem, workiem z burpą lub dużym pudłem może pomóc w ich ochronie.

Warzywa z ogrodu można zamrozić do późniejszego wykorzystania. Pamiętaj, by używać świeżych warzyw i unikać mrożenia tych o dużej zawartości wody. Oprócz zamrożenia zbiorów z ogrodu, można je również wysuszyć lub zapuszkować. National Center for Home Food Preservation oferuje szczegółowe instrukcje, jak zamrozić produkty z ogrodu.

Zamrażanie w podziemnej piwnicy

Wykorzystanie podziemnej piwnicy do przechowywania ogrodowych zbiorów to świetny pomysł z kilku powodów. Obejmują one fakt, że gleba jest znacznie cieplejsza niż na otwartym powietrzu, fakt, że warzywa takie jak marchew i cebula są świetne do długotrwałego przechowywania, a także fakt, że gleba jest bardziej stabilna w tym środowisku. Możesz użyć piwnicy korzeniowej do przechowywania swoich ogrodowych zbiorów przez kilka miesięcy, a nawet rok.

Podstawową metodą zamrażania zbiorów ogrodowych w podziemnej piwnicy jest umieszczenie ich na przerobionej tacy i błyskawiczne zamrożenie. Metoda ta pomaga zachować kształt i teksturę warzyw. Pomaga również zapobiec tworzeniu się zamrożonych kawałków. Możesz również wykorzystać przedmioty takie jak wiadra, donice, a nawet stare lodówki, aby stworzyć mini piwnicę. Upewnij się tylko, że ma ona system wentylacyjny.

Inną metodą konserwacji ogrodowych zbiorów jest umieszczenie ich w beczce. Możesz to zrobić, wiercąc otwór w boku beczki i prowadząc rurę PCV do powierzchni. Następnie możesz zabezpieczyć pokrywę i wyłożyć dno słomą. Możesz również użyć pokrywy, aby zabezpieczyć miejsce do przechowywania.

W przeszłości ludzie używali piwnic na korzenie, aby zachować zbiory ogrodowe. Ze względu na stabilną temperaturę ziemi, piwnice są energooszczędnym sposobem przechowywania produktów. Piwnice mogą być wykonane w piwnicy. Stare podłogi z brudu sprawdzają się dobrze, ale kluczowe jest zastosowanie odpowiedniej izolacji pomiędzy piwnicą a domem.

Mrożenie w piasku

Używanie piasku do przechowywania ogrodowych zbiorów to prosty sposób na przedłużenie okresu przydatności do spożycia produktów. Sprawdza się zarówno w przypadku warzyw korzeniowych, jak i owoców o twardym miąższu. Idealnie, warzywa powinny być przechowywane w temperaturze 32-40 stopni F, a wilgotność powinna wynosić około 80-90 procent. Zapobiegnie to ich kurczeniu się.

W piasku można przechowywać różne warzywa, w tym buraki, marchew, ziemniaki, brukiew, cebulę i rzepę. Pamiętaj tylko, aby usunąć luźną ziemię i przyciąć zieleninę. Piasek pomoże zachować świeżość i zapobiegnie psuciu się warzyw.

Metoda piaskowa to sprawdzona w czasie metoda przechowywania ogrodowych zbiorów. Niektóre warzywa mogą być przechowywane w ten sposób, w tym ziemniaki, marchew, rzepa, topinambur, cebula, pory, szalotki, imbir i seler. Główną zaletą przechowywania zbiorów ogrodowych w piasku jest zachowanie składników odżywczych i witamin.

Podobne tematy

myśl 0 "Zachowanie zbiorów z ogrodu"

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.